Перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук відповів віце-спікеру російської Держдуми Петру Толстому, який відзначився черговою порцією абсурдних заяв на адресу України. Зокрема, той назвав Київ "русским городом".

На своїй сторінці у Facebook Стефанчук нагадав, що Київ було засновано в 482 році, що свідчить про 1539-річний вік Української держави. Росія ж на карті світу, зазначає віце-спікер, вперше з'явилася лише у 1721 році. 

"Тому український Київ радше є руським містом, оскільки є одвічною столицею Київської Руси - України, але ніяк не "русским городом". Як і Україна в цілому є єдиним та правонаступним спадкоємцем Київської Руси, а не "молодшим братом" Росії, як ви всі любите себе цим тішити", - звернувся він до російських пропагандистів.

Стефанчук також порадив російській владі перед тим, як мріяти про "захоплення Києва", спочатку "захопити" низку занедбаних та бідних російських міст. 

"Дайте шанс мешканцям цих міст на виживання, адже, відповідно до Женевської конвенції 1949 року, окупант повинен принаймні годувати, лікувати та доглядати окуповане населення. Дайте можливість своїм російським містам і своїм громадянам гідно жити", - написав він.

Наостанок Стефанчук попросив владу РФ зайнятися своєю країною, її народом та майбутнім. "А ми святкуватимемо наші свята, будуватимемо нашу країну, боронитимемо нашу незалежність, суверенітет і територіальну цілісність", - резюмував він.

Що цьому передувало

Днями Толстой, обурився святкуванням Дня Незалежності й назвав "російськими" Київ та Україну. Він також пообіцяв "прийти й навести порядок" в Україні. Про це він заявив в ефірі російського федерального телеканалу на пропагандистському ток-шоу.