Цього тижня ВПС США виконали розвідувальну місію над східною Україною, щоб зібрати інформацію про ситуацію на місцях – через два дні після того, як Росія оголосила про відведення 10 000 військовослужбовців від кордону. Про це пише УНН з посиланням на CNN.

За словами лейтенанта-коммандера Расса Вулфкієла, представника європейського командування США, під час польоту над регіоном вперше пролетів літак E-8C Joint Surveillance Target Attack Radar System (JSTARS).

Хоча Пентагон не розкрив, які саме розвіддані збирав літак, Вулфкієл сказав CNN, що США "регулярно використовують літаки в Чорноморському регіоні для підтримки різних цілей розвідки США та коаліції".

Літак летів з дозволу українського уряду, і хоча точний маршрут не розголошується, Вулфкієл повідомив, що він знаходився за межами Донбасу, де діють проросійські бойовики.

Проте датчики літаків можуть збирати інформацію про пересування військових по землі, потенційно по обидва боки кордону, без заходу в спірні райони або повітряний простір Росії.

Бортова антена має поле огляду 120 градусів, яке може охоплювати майже 20 000 квадратних миль для спостереження за рухом на землі, а також може виявляти повітряні судна.

Розвиток подій відбувається у міру того, як напруженість продовжує зростати з огляду на нарощування військової могутності Росії на її кордоні з Україною, що спонукало США закликати до деескалації та попередити про економічні санкції у разі вторгнення Росії. За оцінками американської розвідки, Росія може розпочати військовий наступ в Україні "вже 2022 року", оскільки вона збере на кордоні до 175 000 військовослужбовців. У заяві Міноборони Росії у суботу йшлося, що 10 000 військовослужбовців повернулися на свої постійні бази після завершення навчання на кордоні з Україною.

У понеділок президент Джо Байден підписав закон про щорічне військове фінансування, який включає 300 мільйонів доларів військової допомоги українській ініціативі сприяння безпеці, яка передбачає навчання, оснащення та підтримку зусиль України щодо забезпечення безпеки своїх кордонів.

Байден також планує провести телефонну розмову зі своїм російським колегою Володимиром Путіним у другій половині дня в четвер, "щоб обговорити низку тем, включаючи майбутні дипломатичні переговори з Росією", - заявила в середу CNN прессекретар Ради національної безпеки Емілі Хорн.