Прийняття Україною закону про перехідний період на Донбасі де-факто означатиме вихід Києва з мінських угод, заявив Путін.

Президент Росії Володимир Путін під час зустрічі з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель звинуватив Україну в тому, що вона нібито планує вийти з мінського процесу. Про це в п'ятницю, 20 серпня, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зокрема, Путін попросив Меркель "вплинути" на офіційний Київ через закон про перехідний період в ОРДЛО і Криму. На його думку, якщо цей закон буде прийнятий, то це буде означати "фактичний вихід України в односторонньому порядку з мінського процесу".

"Досить подивитися на те, що говорять перші особи держави. А їхні слова свідчать про те, що вони не збираються виконувати мінські угоди", - заявив Путін.

За його словами, він попросив Меркель "вплинути на Київ для врегулювання ситуації".

Крім того, російський президент висловив невдоволення чинним українським мовним законодавством.

Канцлер, зі свого боку, вказала на застій в роботі нормандського формату і висловила жаль у зв'язку з тим, що на Донбасі тривають бойові дії.

"Нормандський формат - єдиний політичний формат, який є у нас в наявності для обговорення спірних тем. На цей момент тут у нас є деяка стагнація. На жаль, українські солдати гинуть на лінії зіткнення. І я вважаю, що необхідно дати більше життя цьому формату", - зазначила Меркель.

 


Законопроект "Про засади державної політики перехідного періоду" розробляється з осені 2020 року. Його основне завдання - вироблення і визначення механізмів безпечної реінтеграції ОРДЛО і Криму.

Проект передбачає закріплення  на законодавчому рівні статусу Росії як держави-агресора і держави-окупанта, а також визначає алгоритми дій держави щодо реінтеграції тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей, Автономної Республіки Крим і Севастополя.

У червні документ направили у Венеціанську комісію для отримання експертного висновку. На початку серпня законопроект затвердив Кабмін, а 9 серпня прем'єр-міністр Денис Шмигаль вніс його до Верховної Ради.