Адміністрація президента США Джо Байдена розглядає можливість продажу нафти зі стратегічного резерву.

Світові ціни на нафту еталонних марок впали до мінімуму з початку жовтня і продовжують дешевшати, пробивши психологічний рівень 80 доларів. Про це свідчать дані торгів у четвер, 18 листопада.

Так, січневі ф'ючерси на Brent на лондонській біржі ICE Futures впали на $0,87 (1,08%) - до $79,41 за барель. У середу їхня ціна знизилася відразу на $2,15 (на 2,6%) і склала на закритті $80,28 за барель, що є найнижчим рівнем з 7 жовтня.

Вартість ф'ючерсу на WTI на грудень на електронній сесії на Нью-Йоркській товарній біржі (NYMEX) знизилася на $0,97 (1,25%) - до $76,58 за барель. За підсумками попередніх торгів вартість цих контрактів впала на $2,4 (на 3%), завершивши день на позначці $78,35 за барель - щонайменше з 1 жовтня.

Зараз спред між актуальними контрактами на марки Brent та WTI становить $2,83 на користь Brent.

Як пише Інтерфакс, ринок реагує на новини про те, що адміністрація президента США Джо Байдена розглядає можливість продажу нафти зі стратегічного резерву. При цьому в ході віртуального саміту з головою КНР Сі Цзіньпіном обговорювалася можливість аналогічного кроку з боку Китаю.

Незважаючи на оптимістичний звіт Міненерго, "ринок відреагував негативно, оскільки він оцінював потенційну реакцію з боку адміністрації Байдена", сказав фінансовий директор Velandera Energy Partners Маніш Радж.

"Адміністрація Байдена чітко заявила про своє бажання досягти нижчих цін на нафту, і ринок оцінює, що вона може зробити для стримування цін, враховуючи дуже обмежену кількість інструментів в її арсеналі", - вважає він.

Підтримку нафтовому ринку не надали навіть дані про скорочення запасів нафти в США минулого тижня на 2,1 млн барелів - до 433 млн барелів. Резерви бензину знизилися на 707 тис. барелів, дистилятів - на 824 тис. барелів.