Кабмін вирішив збільшити кількість сертифікатів про вакцинацію від коронавірусу. Тепер сертифікат буде видаватися не тільки після завершення курсу імунізації.

Зміни в карантинних правилах дозволять українцям повернутися до нормального "докоронавірусного" життя навіть в разі посилення карантинних обмежень, заявив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, в понеділок, 13 вересня, в ефірі Свободи слова на ICTV.

Він уточнив, що обмеження, які раніше вводилися в регіоні при попаданні його в "жовту" зону карантину, тепер можуть не застосовуватися в деяких закладах, зокрема в навчальних, якщо 80% співробітників або відвідувачів щеплені хоча б однією дозою вакцини від коронавірусної інфекції.

"Ми дозволяємо в жовтому, помаранчевому і червоному рівнях епідемічної небезпеки, які встановлюються відповідно до певних індикаторів - захворюваності, заповненості ліжок, навантаження на установи охорони здоров'я, функціонувати під час цих карантинних обмежень", - зазначив глава МОЗ.

Він також уточнив, що в разі потрапляння регіону в "червону" зону карантину показник вакцинованих відвідувачів або співробітників установи для продовження його роботи повинен становити 100%.

Ляшко зазначив, що, згідно з новими правилами, в Україні будуть видавати "жовті" та "зелені" сертифікати вакцинації. Вони будуть включати інформацію про введення препарату від коронавірусу (однієї або двох доз) або про перенесене не пізніше ніж півроку тому захворювання на COVID-19.