Український президент і британський прем'єр обговорили товарообіг між країнами, ситуацію в Чорноморсько-Азовському регіоні та розвиток оборонних можливостей України.

На зустрічі в Нью-Йорку президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон обговорили подальші кроки зі зміцнення стратегічного партнерства між двома країнами. Про це повідомляє прес-служба Офісу президента.

"Сторони позитивно оцінили перші результати впровадження Угоди про політичну співпрацю, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною і Великобританією", - йдеться в повідомленні.

За словами Зеленського, за неповний рік дії Угоди вже є конкретні результати взаємодії двох держав у багатьох сферах. Зокрема, зростання двостороннього товарообігу в першому півріччі 2021 року більш ніж на 70%.

Також Зеленський і Джонсон обговорили ситуацію на Донбасі і в Чорноморсько-Азовському регіоні. Президент України подякував співрозмовнику за незмінну підтримку з боку Великої Британії територіальної цілісності України і свободи судноплавства в регіоні.

Особливу увагу під час зустрічі було приділено подальшій взаємодії з Великобританією щодо розвитку оборонних можливостей України та зміцнення українського флоту.

Також Зеленський передав британському прем'єру список з майже 450 українців, які незаконно утримуються на тимчасово непідконтрольних територіях і в РФ.

Сторони обговорили взаємодію в сфері енергетики і російський газопровід Північний потік-2.

"Президент України наголосив, що цей проект є геополітичною зброєю Росії", - зазначили в прес-службі.

Співрозмовники також обговорили подальші заходи політичного діалогу на вищому рівні, включаючи проведення інавгурації засідання Діалогу стратегічного партнерства.

Зеленський озвучив свій намір брати участь в сегменті високого рівня 26-ї Конференції країн-учасниць Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, яка відбудеться в шотландському Глазго 1-2 листопада.

Наприкінці зустрічі Зеленський запросив Джонсона відвідати Україну з візитом.