Будівництво російського газопроводу “Північний потік-2” завершиться 23 серпня. Про це повідомив німецький телеканал Deutsche Welle, пише УНН.

За даними телеканалу, будівництво російського газопроводу планують завершити 23 серпня.

Очікується, що російський газ, отриманий по “Північному потоку-2”, будуть перекачувати до Німеччини, Нідерланди, а також у північні регіони Італії.

В цей день в Україні, в обхід якої прокладений трубопровід, відбудеться саміт під назвою “Кримська платформа”.

Захід має зібрати лідерів різних держав. На даний момент будь-яких офіційних подробиць про закінчення будівництва “Північного потоку-2” немає.

Україна виступає проти будівництва і запуску російського газопроводу “Північний потік-2”, оскільки він з’єднає Росію і Європу в обхід української території. Запуск газопроводу буде загрожувати майбутньому транзиту російського газу через Україну, а також складе ризики для безпеки нашої держави.

Раніше посол Росії в Німеччині заявив, що “Північний потік-2” добудують “за лічені тижні”.

Проект “Північний потік-2” передбачає спорудження двох ниток газопроводу від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Пропускна здатність кожної — 27,5 млрд кубометрів на рік. Новий газопровід подвоїть потужність першого “Північного потоку”, маршрут якого в основному і повторить.

США і Німеччина 21 липня досягли угоди по проекту “Північний потік-2”. Зокрема, Вашингтон визнав, що санкції не зупинять його реалізацію, а Берлін зобов’язався домагатися продовження транзиту російського газу по території України. Американська влада разом з тим залишила за собою право вживати заходів у разі “використання Росією енергетики як геополітичної зброї в Європі” і агресії відносно України, заявили в Держдепартаменті.

Україна і Польща вважають, що відмова від спроб зупинити будівництво газопроводу поглиблює кризу.

Російська сторона неодноразово заявляла, що нібито ніколи не використовувала енергоресурси як інструмент тиску.