Газопровід "Північний потік-2" навряд чи запрацює, якщо Росія відновить свою агресію проти України. Про це заявив Держсекретар США Ентоні Блінкен в інтерв'ю американському телеканалу NBC в неділю, пише УНН.

"По цьому трубопроводу,.. зараз газ не йде. І насправді, це джерело тиску на Росію, через те, до якої міри президент Путін хоче бачити, як газ буде текти по цьому трубопроводу", - зазначив Блінкен, відповідаючи на запитання щодо "Північного потоку-2".

"Якщо і коли він почне працювати - це дуже малоймовірно або важко уявити, якщо Росія відновить свою агресію проти України, якщо знову почне вчиняти дії. Так що я думаю, що президент Путін теж повинен це враховувати, коли думає про те, що він збирається робити далі", - сказав Держсекретар США.

Раніше новий канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив про наслідки для газопроводу "Північний потік-2" у разі вторгнення російських військ на територію України.

Будівництво магістрального газопроводу з Росії до Німеччини через Балтійське море довжиною 1234 км (2468 км по двох нитках) завершено, і він технічно готовий до перекачування російського природного газу в Європу, проте газ ним поки не йде. Нещодавно Федеральне мережеве агентство Німеччини призупинило необхідну процедуру сертифікації газопроводу до завершення створення дочірньої компанії швейцарської Nord Stream 2 AG для експлуатації національної ділянки магістралі і передачі їй основних активів і кадрових ресурсів.

Тим часом різке зростання цін на енергоносії в поєднанні з недопоставками викликали звинувачення з боку європейських офіційних осіб в тому, що Росія обмежує поставки, щоб чинити тиск на владу з метою сертифікації нового трубопроводу. Зокрема, президент Росії Володимир Путін пообіцяв збільшити поставки газу, сказавши, що "Північний потік-2" може бути запущений "на наступний день після" такого схвалення.