Державна українська енергетична компанія "Нафтогаз" застерігає від введення в експлуатацію німецько-російського газопроводу "Північний потік-2" через Балтійське море в обхід України як транзитної країни. Про це повідомляє німецький новинний телеканал n-tv, пише УНН.

Для України це питання національної безпеки, пояснює голова "Нафтогазу" Юрій Вітренко у Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Як на пояснення Вітренко, як зазначається, послався на розміщення російських військ на кордоні з Україною. Якби газ йшов через Україну, президентові Росії Володимиру Путіну було б складніше розпочати війну, бо постачання газу було б порушено.

"Я впевнений, що коли "Північний потік-2" запрацює, російський газ більше не надходитиме через Україну до Європи", - сказав він.

Газопровід "Північний потік-2", яким керує російський “Газпром”, було завершено у вересні, і він чекає на остаточну сертифікацію від німецького мережевого агентства, яке заявило, що в першій половині 2022 року жодного рішення ухвалено не буде.

Трубопровід вартістю 11 мільярдів доларів, яким керує російська державна газова компанія "Газпром", німецькі регулюючі органи можуть схвалити в середині року, сподівається і виконавчий директор Uniper, однієї з п'яти європейських енергетичних компаній, які допомагають фінансувати трубопровід.

Сполучені Штати, а також деякі європейські країни, включаючи Україну та Польщу, виступають проти трубопроводу, який у тому числі позбавить Київ отримання оплати за транзит, а також посилить вплив Москви на Європу, де ціни на газ стрімко зростають.

Так, Європа зіткнулася з енергетичною кризою через зростання споживання і подорожчання газу. На початку вересня ціни на блакитне паливо на Заході почали різко йти вгору.

Різке зростання цін на енергоносії в поєднанні з недопоставками викликали звинувачення з боку європейських офіційних осіб в тому, що Росія обмежує поставки, щоб чинити тиск на владу з метою сертифікації нового трубопроводу. Зокрема, президент Росії Володимир Путін пообіцяв збільшити поставки газу, сказавши, що “Північний потік-2” може бути запущений “на наступний день після” такого схвалення.