Виконуючий обов'язки міністра захисту навколишнього середовища та природних ресурсів Руслан Стрілець повідомив деталі обмеження обігу пластикових пакетів в Україні, яке набирає чинності 10 грудня.

Про це він розповів в програмі "Твій день" на телеканалі "1+1".

Він зазначив, що набуття чинності положень закону з 10 грудня не означатиме, що пакетів не буде. Вони залишаться на прилавках, проте більше не будуть безкоштовними.

"Вони не зникнуть, просто тепер вони не мають поширюватися безкоштовно. Спочатку потрібно встановити ціну, щоб люди зрозуміли, чи потрібно їм це купувати", - сказав стрілець.

При цьому він зазначив, що ціна тонкого пакету завжди закладалася у вартість товару, який ми купуємо, наприклад овочі або фрукти.

"У ціну товару закладалася вартість навіть не одного пакету, а значно більше. Але я думаю, що на загальній вартості товару це (платні пластикові пакети – УНІАН) не позначиться", - пояснив Стрілець.

Глава Міністерства повідомив, що вартість пакетів визначатимуть торговельні мережі, крім того, багато з них запропонують покупцям альтернативу – еко-сумки.

За його інформацією, досвід європейських країн показав, що з введенням обмежень вартість пакетів зростає в 3-4 рази, а їх використання зменшується на 65-90%.

Стрілець повідомив, що середній термін використання одноразового надтонкого пакету - 20 хвилин, після чого він викидається на звалище, де розкладається більше 50 років.