За перше півріччя платоспроможні банки отримали 30,1 млрд грн чистого прибутку, що на 26% більше, ніж у аналогічному періоді минулого року – 23,8 млрд грн. Про це УНН повідомляє з посиланням на Національний банк України.

“У січні — червні 2021 року платоспроможні банки отримали 30,1 млрд грн чистого прибутку, що на 26% більше, ніж у аналогічному періоді минулого року — 23,8 млрд грн. Рентабельність капіталу сектору зросла до 29% порівняно з 23% у І півріччі 2020 року”, — йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що в ІІ кварталі 2021 року фінансовий результат банків становив 19,1 млрд грн. Це в 2,5 раза більше, якщо порівняти з ІІ кварталом 2020 року. Значною мірою цьому сприяло скорочення відрахувань до резервів: за перше півріччя вони скоротилися загалом на близько 70% р/р, відрахування в резерви під кредити — на понад 40% р/р та повернулися до докризового рівня.

Зазначається, що банки швидко адаптувалися до роботи в умовах карантинних обмежень, зберегли високу операційну ефективність, суттєво збільшили чисті процентні та комісійні доходи порівняно з кризовим 2020 роком.

“Чистий процентний та комісійні доходи зростали темпами близько 30% у річному вимірі завдяки здешевленню вартості ресурсів, відновленню споживчого кредитування та зростанню обсягів безготівкових операцій із населенням. Водночас загалом операційні доходи банків за шість місяців поточного року зменшилися на 2%, витрати — зросли на 12%. Основна причина зниження доходів — переоцінка індексованих цінних паперів, яка в минулому році збільшувала прибуток, а в цьому році — зменшувала. Отримані доходи з запасом покривають операційні витрати й відрахування в резерви під кредитні ризики”, — інформує Нацбанк.

Станом на 1 липня 2021 року із 73 платоспроможних фінансових установ 63 фінустанови були прибутковими та отримали чистий прибуток 30.3 млрд грн, що перекрило збитки 10 банків на загальну суму 0,2 млрд грн.