Європейський банк реконструкції та розвитку оновив прогноз економічного зростання в поточному році. Прогноз зростання ВВП України залишився колишнім.

Про це йдеться у звіті "Регіональні економічні перспективи"за листопад.

Так, прогноз економічного зростання регіону інвестицій підняли до 5,5%, що стало можливим завдяки позитивним показникам за перший шість місяців. При цьому прогноз зростання ВВП України на поточний та наступний рік залишається на рівні 3,5%.

Відновлення української економіки може прискорити великий урожай зернових та нормалізація ділової активності. Негативним фактором залишається низький рівень вакцинації та повільні реформи.

За даними ЄБРР, локдаун на початку року призвів до падіння ВВП України на 2,2%, але вже в другому кварталі зафіксовано зростання на 5,7% шляхом зростання споживання домогосподарств та інвестицій, а також зростання цін на зернові та залізну руду.

Прогноз МВФ

Міжнародний валютний фонд погіршив оцінку зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України у 2021 році до 3,5% – в порівнянні з 4% в попередньому прогнозі.

Міністерство економіки прогнозує, що ВВП України за підсумками року зросте на рівні 4,1%. У держбюджеті на 2021 рік закладено зростання ВВП України на рівні 4,6%.