Українців попередили про значне підвищення цін на яйця.

Так, середня вартість яєць у серпні становила 28,5 грн за 10 штук, проте вже до кінця року експерти прогнозують значне подорожчання.

При цьому вже у жовтні цінник на яйця злетів одразу на 72% – до 49 гривень.

За словами фінансово-економічного оглядача Богдана Слуцького, до основних причин такого різкого подорожчання належить кілька факторів.

Зокрема, це сезонність – протягом осінньо-зимового періоду вартість яєць традиційно зростає, оскільки збільшується попит на них та зменшується пропозиція на ринку. До того ж, в умовах військового стану та тимчасового захоплення агресором частини території нашої держави ця проблема лише загострюється.

Як зазначається, обсяг виробництва яєць почав падати не лише через зміну сезону, а й із припиненням або значним скороченням діяльності підприємств, які створювали пропозицію на ринку курячих яєць в Україні.

Експерт також наголосив, що перелічені обставини створюють передумови для того, щоб прогнозувати подальше зростання цін на курячі яйця до кінця цього року на ще близько 10-15%. Це означає, що середня вартість десятка курячих яєць на кінець року коштуватиме близько 60 гривень. При цьому вартість десятка найвищої категорії курячих яєць може впритул наблизитися до позначки 100 гривень.

А ось, починаючи з другого кварталу наступного року, вартість курячих яєць через настання сприятливих кліматичних умов почне поступово зменшуватися.