Російське вторгнення в Україну може призвести до зростання цін на зерно у довгостроковій перспективі на сім відсотків, згідно з дослідженням, опублікованим у понеділок, яке показує, як розширення виробництва в інших місцях для компенсації призведе до збільшення викидів парникових газів. Про це пише УНН посилаючись на публікацію AFP.

росія та Україна є глобальними житницями, які разом експортують близько 28 відсотків світових постачань пшениці. Блокада росією Чорноморських портів та санкції проти Москви викликали короткострокові стрибки цін та спровокували побоювання гострої голодної кризи.

Дослідники у США та Уругваї змоделювали ймовірний вплив выйни на ціни на пшеницю та кукурудзу у найближчі 12 місяців, розглянувши різні сценарії.

Одна модель показала, що якщо експорт російського зерна скоротиться вдвічі, а український експорт значно скоротиться за цей час, кукурудза буде дорожчою на 4,6%, а пшениця — на 7,2%, навіть якщо припустити, що інші експортери можуть втрутитися та заповнити дефіцит.

Вони заявили, що зростання цін зберігатиметься доти, доки експорт залишається обмеженим.

Дослідження показало, що з усунення дефіциту пропозиції іншим великим виробникам необхідно значно розширити площі вирощування зерна.

Згідно з моделлю, якби весь експорт зерна з України припинився, Австралії довелося б розширити посівні площі під пшеницю на 1%, Китаю — на 1,5%, Європейському союзу — на 1,9% та Індії — на 1,2%.

Згідно з дослідженням, опублікованим у Nature Food, ця зміна у землекористуванні призведе до викиду в атмосферу трохи більше мільярда тонн додаткового еквівалента вуглекислого газу.