Україна експортувала вже 5,7 млн тонн агропродукції "зерновим коридором", сьогодні з українських портів вийшли ще 11 суден. Про це повідомляє Мінінфраструктури, пише УНН.

"11 суден з 217,6 тис. тонн агропродукції вийшли з портів Великої Одеси. З моменту виходу першого судна з українським продовольством, враховуючи сьогоднішні судна, експортовано 5,7 млн тонн агропродукції", - повідомили у відомстві.

Як повідомляється, усього з українських портів вийшли 252 судна з агропродукцією, яка була направлена до країн Азії, Європи та Африки.

Зокрема, 1 жовтня 11 суден вийшли з портів Одеси, Чорноморська та порту "Південний". На їх борту 217,6 тис. тонн агропродукції для країн Африки, Азії та Європи.

Серед них балкер QUEEN LILA, який перевозить 29 тис. тонн ячменю до Лівії.

З Одеського порту вийшли балкери STELLINA, QUEEN LILA, INANDI, SAM. З порту Чорноморська вийшли FORTUNE EXPRESS, PS DREAM, LILA II, BARON, а з порту "Південний" - LADY DIVINA, AHMED CAN, IASOS.

Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков зазначив, що у вересні, в порівнянні з серпнем, кількість експортованої продукції зросла у понад 2 рази, а кількість суден, які вийшли з портів — майже в 3 рази.

Окрім цього, в співпраці зі Всесвітньою продовольчою програмою ООН уже вийшли 4 судна з понад 120 тис. тонн пшениці для населення Ефіопії, Ємену та Афганістану. Найближчим часом до Чорноморська зайде п’яте судно під завантаження 30 тис. пшениці для Сомалі. Загалом до країн Африканського континенту було відправлено майже 1 мільйон тонн зерна. Україна залишається гарантом світової продовольчої безпеки, наголосив міністр.

"Наявність українського зерна на світових ринках позитивно впливає на рівень цін. Так вартість пшениці на європейських та американських ринках суттєво впала. Продовольство стає доступнішим для тих, хто знаходиться за крок від гуманітарної катастрофи", - вказали при цьому у міністерстві.

Україна, ООН, Туреччина та росія підписали 22 липня угоду (Україна і рф окремо), спрямовану на забезпечення безпечного проходу суден, що заходять та виходять із трьох українських чорноморських портів ("Одеса", "Чорноморськ", "Південний"), які були заблоковані рф після вторгнення москви 24 лютого.

Україна та росія є великими експортерами зерна, і блокада портів затримала в країні десятки мільйонів тонн зернових. Перше судно з зерном у межах угоди вийшло з порту Одеси 1 серпня. Перше судно під завантаження вперше з 24 лютого зайшло в порт на Одещині 6 серпня. Тож, коридор запрацював в обидва боки.