В Одеській області внаслідок розпилення хімікатів загинув лелека Робінзон, врятований у 2020 році після сильного граду.

Про це у Facebook повідомив відомий еколог, співробітник Національного природного парку "Тузлівські лимани" Іван Русєв, який брав участь у порятунку птиці.

За його словами, багато туристів у заповіднику знайомилися з білим лелекою на прізвисько Робінзон, якого минулого літа врятували місцеві жителі - Олена Старовєрова та її дочка Ілларія. Цей лелека був єдиним уцілілим після негоди, люди підібрали та виходили поранену птицю.

Після реабілітації Робінзон не захотів відлітати з іншими лелеками на зимівлю, на південь. Замість цього він залишився на узбережжі Чорного моря, де його знайшли працівники заповідника.

Його знову помістили до вольєра, розташованого в районі офісу нацпарку, щоб птах перезимував. Однак нещодавно, за словами Русєва, лелека вибрався з вольєра, почав "подорожувати" навколишніми городами - і зник.

"Ми розвішували оголошення в різних варіантах і в різних місцях, але інформації про його перебування не було. І ось, дзвонить нам місцевий житель Татарбунар (місто в Одеській області - УНІАН) і каже, що бачив нашого закільцьованого Робінзона на "капустяних городах" околиці Татарбунар. Поїхав я туди з колегами й побачив бездиханного Робінзона", - написав Русєв.

При огляді жодних ран або слідів від укусів собак на трупі виявлено не було. На думку фахівця, єдина причина загибелі лелеки - отрута (хімікати), якою зараз обробляють поля проти мишоподібних гризунів.

"Такі заходи - це реальна загроза дикій фауні, де гинуть багато інших видів птахів і ссавців", - акцентує Русєв.

Він підкреслив, що екологи вже фіксували випадки, коли від таких хімікатів масово гинули птахи, наприклад, понад 200 сірих журавлів в районі біосферного заповідника "Асканія Нова".