ЄС відкликав свого посла на Кубі Альберто Наварро, після того, як він підписав звернення до президента США Джо Байдена з закликом скасувати санкції проти Гавани.

Про це повідомляє Politico, пише УНН.

Керівник зовнішньої політики ЄС Жозеп Боррель доручив послу Євроспільноти на Кубі повернутися до Брюсселя, щоб “дати пояснення” щодо рішення підписати суперечливий лист, адресований президенту США Джо Байдену.

Депутати Європарламенту розкритикували вчинок Наварро, зокрема, його “неприйнятну ініціативу” щодо підписання відкритого листа до Джо Байдена, в якому підписанти закликають президента США “особисто вжити заходів задля скасування ділових обмежень та обмежень на поїздки проти Куби”. Також США закликали не бути “ворожим сусідом” до Куби та припинити втручатися у її внутрішні справи.

Видання Politico зазначає, що наразі невідомо, чи звільнить Боррель посла, бо його виклик до Брюсселя можна розцінювати як сувору догану.

Як повідомляв УНН, у січні Державний департамент США офіційно оголосив Кубу державою-спонсором тероризму через надання “безпечної гавані” для переховування терористів. Зокрема, санкції передбачають, обмеження на іноземну допомогу з боку США; заборону на оборонний експорт; посилений контроль за експортом товарів подвійного призначення; різні фінансові та інші обмеження.