Рада Євросоюзу схвалила рекомендацію щодо обміну банкнот української гривні на валюту ЄС для підтримки людей, які рятуються від війни в Україні.

Остаточне ухвалення очікується 19 квітня, пише УНН з посиланням на повідомлення євроінституції.

"На сьогоднішньому засіданні Комітет постійних представників схвалив рекомендацію Ради ЄС щодо конвертації банкнот гривні у валюту держав-членів, що приймають людей, які рятуються від війни в Україні. Мета полягає в тому, щоб надати подальшу підтримку біженцям, які мають труднощі з обміном своїх банкнот на валюту ЄС", - йдеться у повідомленні.

Рекомендація пропонує державам-членам створити національні програми, які б дозволили конвертувати гривні на аналогічних умовах по всьому ЄС. Програми дозволять переселенцям з України, зокрема дітям, обмінювати до 10 000 гривень (приблизно 310 євро) на особу. Це буде безплатно і за офіційним обмінним курсом, опублікованим Національним банком України. Тривалість цих програм становитиме щонайменше три місяці.

"Тепер рекомендацію буде офіційно ухвалено Радою ЄС у письмовій формі. Орієнтовна дата ухвалення – 19 квітня", - йдеться у повідомленні.

Рекомендації є юридично зобов'язуючими актами. Таким чином, питання впровадження та створення програм мають вирішуватися державами-членами. Низка країн ЄС уже розробили для цієї мети національні механізми.

Через збої, спричинені російською військовою агресією, Національний центральний банк України був змушений призупинити обмін банкнот гривні на іноземну валюту, щоб захистити обмежені валютні резерви країни. Це вплинуло на конвертованість банкнот гривні у країнах ЄС, де багато банків не бажали обмінювати гривню через валютні ризики.