Верховна Рада України ухвалила за основу законопроєкт, у якому пропонують розширити список підстав для позбавлення державних нагород тих, хто співпрацює з росією.

Заступниця голови комітету ВР із питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук заявила, що документ дозволяє зняти всі нагороди та спеціальні звання із так званих "артистів-рашистів", пише УНН з посиланням на сайт парламенту.

У законопроєкті № 8374 "щодо уточнення порядку відзначення видатних заслуг у сфері культури" пропонують розширити коло підстав для позбавлення нагород як діячів культури, що стали на шлях співпраці з державою-агресором, так і всіх інших осіб, що публічно виступили проти України. Парламентарі запропонували встановити наступні критерії для позбавлення відзнак:

  • обвинувальний вирок суду щодо тяжких та особливо тяжких злочинів. А також щодо окремих кримінальних правопорушень, які за тяжкістю не належать до означених категорій, але за своїм спрямуванням вказують на те, що особа не є гідною носити державну нагороду;
  • санкції про позбавлення державної нагороди відповідно до Закону України «Про санкції».

За словами Кравчук, в українському законодавстві є певна колізія: президент може видати указ про позбавлення нагород лише, якщо в законодавстві прописано підстави. Наразі такою підставою є лише вирок суду.

"Ми пропонуємо можливість зняти нагороди, якщо офіційно артист чи так званий "діяч культури" перебуває у санкційному списку. Йдеться не лише про осіб із рф, які свого часу багато років тому отримали звання заслуженого чи народного артиста України. Такі особи як кіркоров чи басков у нас давно під санкціями. Закон стосуватиметься й українських запроданців, які виступають у росії та розважають російську публіку", - наголосила нардеп.