Спалах віспи мавп у світі залишається надзвичайною ситуацією в галузі охорони громадського здоров'я, що має міжнародне значення. Про це заявила в середу Всесвітня організація охорони здоров'я, пише УНН.

"Комітет (з надзвичайних ситуацій) рекомендував зберегти надзвичайну ситуацію в галузі охорони громадського здоров'я, що має міжнародне значення (PHEIC), водночас розпочавши розгляд планів з інтеграції профілактики віспи, забезпечення готовності та реагування до національних програм епіднагляду та контролю, включно з тими, що стосуються ВІЛ та інших інфекцій, які передаються статевим шляхом", - зазначили у ВООЗ.

Комітет із надзвичайних ситуацій визнав прогрес, досягнутий у глобальних заходах у відповідь на спалах віспи в кількох країнах, і подальше зниження кількості зареєстрованих випадків із часу останньої наради. Комітет зазначив, що в декількох країнах, як і раніше, спостерігається стійка захворюваність. Комітет також вважає, що ймовірне заниження відомостей про виявлені та підтверджені випадки захворювання в інших регіонах. 

Зокрема, Європейський регіон ВООЗ повідомив, що станом на 3 лютого в 43 країнах і територіях не було виявлено жодного нового випадку за останні три місяці. У той час як 18 країн і територій продовжують повідомляти про нещодавню локальну передачу вірусу від людини до людини, кількість випадків значно скоротилася.

В Американському регіоні повідомлялося про стабільну кількість випадків за останні шість тижнів: 200–250 випадків на тиждень, при цьому 4% випадків припадає на жінок. Крім того, хоча поставки вакцини обмежені, сім країн почали вакцинацію.

При цьому зазначено, що зберігаються побоювання щодо поточної передачі в деяких регіонах, таких як Центральна Америка.

Комітет висловив занепокоєння з приводу можливого повторення випадків захворювання в деяких регіонах як через потенційні сезонні відмінності в частоті випадків зараження, так і, зокрема, у контексті відновлення соціальних заходів ЛГБТК та інших масових заходів у найближчі місяці.

Також зазначено, що після серії консультацій зі світовими експертами ВООЗ рекомендує новий термін "mpox" як синонім "monkeypox" (мавпячої віспи). Обидві назви будуть використовуватися одночасно протягом одного року, поки від терміну "monkeypox" будуть поступово відмовлятися. 

У липні минулого року ВООЗ офіційно оголосила, що спалах віспи мавп за межами традиційних ендемічних районів Африки перетворився на надзвичайну ситуацію в галузі громадської охорони здоров'я, що має міжнародне значення, що є найвищим рівнем попередження, яке може оголосити організація.