Вірус гепатиту А почав поширюватися у деяких областях України. Національна служба здоров'я України (НСЗУ) пояснює, що робити у разі підозри захворювання, передає УНН.

У НСЗУ вказують, що гепатит А вражає печінку та може мати як легкий, так і тяжкий перебіг. Вірус передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, через недотримання особистої гігієни.

Серед симптомів: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, пожовтіння шкіри й білків очей.

У НСЗУ наголошують: лише лікар може підтвердити діагноз гепатиту А і надати рекомендації щодо лікування.

У разі підозри хвороби потрібно звертатись до сімейного лікаря – якщо симптоми не становлять загрози для життя та здоров’я, в лікарню невідкладної допомоги – якщо симптоми спричинили невідкладний стан.

"Сімейний лікар призначить необхідні обстеження для підтвердження діагнозу. За електронним направленням усі вони будуть безоплатними для пацієнтів. Також це стосується і стаціонарного лікування в тих закладах, які мають договір із НСЗУ на стаціонарну допомогу", - наголосили у НСЗУ.

УНН повідомляв, що після спалаху гепатиту А на Вінниччині випадки інфікування гепатитом виявили на Закарпатті, у Дніпропетровській, Тернопільській, Івано-Франківській областях.

Спалах вже протягом декількох днів спостерігається на Вінниччині. Згідно з оновленою інформацією, кількість випадків гепатиту A в області зросла до 280.