На сьогодні не існує переконливих свідчень щодо того, що на фармацевтичному ринку України може статися катастрофа у зв’язку із фактичною забороною продажу ліків, вироблених в Росії та Білорусі, пише РБК-Україна в аналітичній публікації на цю тему.

Видання нагадує, що у жовтні комісія МОЗ з припинення дії реєстраційного посвідчення вперше скористалася своїм правом на фактичну заборону продажу в Україні ліків, які частково або повністю виробляються в РФ та Білорусі. Така можливість з’явилася ще у травні, коли вступили у дію поправки до закону України "Про лікарські засоби", згідно з якими Україна може позбавити реєстраційного посвідчення препарати, які походять з країни-агресора, навіть якщо вони були вироблені там компаніями з інших країн. 

Перше рішення щодо припинення дії реєстраційних посвідчень було ухвалене щодо 35 препаратів угорської компанії "Гедеон Ріхтер". 

"Законодавці, звісно, розуміли, що не можна забороняти постачання ліків, яким немає замінника. Тому умова для застосування на заборону супроводжується іншою умовою: заборонений препарат має бути представлений в Україні як мінімум двома аналогами. Тобто Україна, розуміючи, що обмеження можуть нашкодити їй самій, не пішла шляхом самознищення, аби лише зробити ворогу боляче", - йдеться у статті.

Як зазначається, фармацевтичний ринок в Україні поступово буде змінюватись. Водночас казати про відсутність ліків для пацієнтів зараз або у найближчому майбутньому немає підстав, адже у багатьох препаратів є 10 і більше замінників, наголошують автори публікації. 

У статті також звертають увагу на заяву НАЗК, яке висловилося про ризики у згаданому законі. Один із таких ризиків – можлива монополізація ринку. Водночас це побоювання НАЗК детально не артикульоване, відтак не зрозуміло, ким саме ця монополізація може бути створена і ринку чого саме: всіх препаратів, якоїсь групи чи найменування діючої речовини.

"Усі підозрюють українські компанії у тому, що вони є бенефіціарами "вигнання" з ринку іноземної продукції, але ніхто не зробив дві важливі речі, які б це підтверджували: не надали переконливих даних про те, як саме зміниться структура ринку; не надали доказів того, що таке вже відбувається, бо закон діє аж з травня цього року", - йдеться у статті.

Видання акцентує на тому, що ліки для українського ринку виробляють не лише українські компанії, відтак про жодну монополізацію говорити не можна.