Продовження чинного контракту або підписання нового з Газпромом не буде, запевнив Денис Шмигаль.

Україна готова продовжити транзит російського газу через свою газотранспортну систему (ГТС), але таку ініціативу має проявити Євросоюз. Про це сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль на пресконференції в Києві в понеділок, 4 березня.

"Ми, зрозуміло, не плануємо переговорів із країною-агресором про те, щоб продовжувати (контракт щодо транзиту – ред.) і ставити свої підписи під угодою, але ми мали неодноразові переговори з європейськими лідерами на базі Єврокомісії. Якщо європейські країни виступлять або консорціумом, або хтось із європейських партнерів виступить транзитером уже свого газу – ми готові таку послугу надавати. Тут ініціатива на боці ЄС і наших європейських партнерів", – заявив він.

За словами Шмигаля, українська ГТС готова функціонувати і без здійснення транзиту російського природного газу.

"У нас є безумовно план Б. Система не пропаде. Вона потрібна для нашої держави і ми маємо інші можливості як її використовувати, в тому числі і для транзиту", – запевнив очільник уряду.

Як відомо, 30 грудня 2019 року Нафтогаз і Газпром підписали контракт на 2021-2024 роки, який передбачає транзит по 40 млрд куб. м газу на рік.