Усі сценарії моделювали вихід з ладу різних комбінацій критично важливих об’єктів операторів газотранспортної системи.

Українська газотранспортна система (ГТС) та підземні газові сховища (ПСГ) готові працювати в умовах нульового транзиту. Про це у четвер, 31 серпня, повідомляє пресслужба Міненерго з посиланням на результати стрес-тесту. 

Там вказали, що до таких висновків прийшла міжнародна експертна група після проведення моделювання роботи ГТС та ПСГ за потенційними сценаріями у разі атак ворога на газову інфраструктуру, інших надзвичайних ситуацій та зупинки транзиту російського газу.

"Також газотранспортна система готова до ОЗП 2023/2024 в умовах викликів війни, а вітчизняні ПСГ можуть бути використані як надійні сховища для зберігання європейського газу", - зазначили у відомстві. 

У Міненерго відзначили, що у майбутньому українська газотранспортна система стане частиною європейської. 

"Ключова мета - створення в Україні енергетичного хабу, зокрема для зберігання газу країнами ЄС. Для цього було проведено колосальну роботу щодо сертифікації Укртрансгазу як оператора газосховищ за європейськими стандартами. Незважаючи на військові ризики, ми робимо все можливе, аби надати гарантії європейським трейдерам для зберігання газу в Україні", - заявив міністр Герман Галущенко.

Він же зазначив, що стрес-тест засвідчив надійність українських потужностей. 

"За висновками незалежних експертів SRG, сценарії змодельованих стрес-тестів точні та підтверджують технічну стійкість ПСГ України", - додав він. 

Читайте також:
Газпром продовжує знижувати український транзит газу
Газпром скорочує транзит газу через Україну
В РФ пояснили відсутність переговорів про транзит
Оператор ГТС заперечує поновлення транзиту газу до Угорщини
Транзит газу до Угорщини через Україну відновили