Ані укладання нових угод з Росією, ані пролонгації дії старих не буде, заявили в Міненерго.

Україна не буде продовжувати угоду з Росією про транзит газу після 31 грудня 2024 року. Про це у неділю, 17 березня, заявив міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі телемарафону.

"Я можу підтвердити, що ми не плануємо укладати жодних додаткових угод або пролонгувати дію цієї угоди", - сказав міністр.

Галущенко розповів, що минулого року Україна провела стрес-тест газотранспортної системи й підземних газових сховищ, який довів здатність системи працювати без транзиту.

Голова міненерго також нагадав заяву європейського комісара з питань енергетики Кадрі Сімсон щодо незацікавленості Євросоюзу у продовженні контракту.

"Є ініціатива ЄС RepowerEU, яка передбачає, що до 2027 року європейські країни повністю позбудуться російського газу - не тільки трубопровідного, але і всього газу, включаючи LNG", - зазначив Галущенко.

На ринку є достатньо альтернатив російському газу, додав він. Низка європейських країн вже користуються ними - зокрема Німеччина, що за півтора року звела залежність від російського газу майже до нуля.

За словами міністра, Україна також активно посилює свою енергетичну безпеку і незалежність, зокрема коштом збільшення внутрішнього газовидобутку.