Один із блоків українських АЕС виводиться в плановий капітальний ремонт, у роботі залишаються 8 - на підконтрольній державі території. Про це заявили в НАЕК "Енергоатом" у вівторок, 3 січня, у Telegram, пише УНН.

"Сьогодні, 3 січня 2023 року, один з енергоблоків ДП «НАЕК «Енергоатом» задля забезпечення ядерної та радіаційної безпеки за умовами ліцензії виводиться у плановий капітальний ремонт, який здійснюють раз на чотири роки. (...) Таким чином, найближчим часом в енергосистемі України працюватимуть вісім енергоблоків атомних електростанцій, розташованих на підконтрольній державі території", - повідомили в Енергоатомі.

За даними компанії, під час капремонту проводяться повне вивантаження активної зони реактора, контроль цілісності корпусу реактора автоматичним маніпулятором, попереджувальний ремонт обладнання, вивезення відпрацьованого та завантаження свіжого ядерного палива. 

Як зазначили у НАЕК, усі 6 енергоблоків тимчасово окупованої Запорізької АЕС зупинені, їхнє включення блокується загарбниками. Наразі ЗАЕС продовжує постійно споживати електроенергію на власні потреби від енергосистеми України, вказали в Енергоатомі.

Електростанції виробляють достатьно електроенергії для покриття навантаження у першій половині доби, завдяки теплій погоді, обмеження споживання до 14 години не застосовуються. Для забезпечення балансу в енергосистемі до всіх областей доведені ліміти споживання на другу половину доби.