З моменту підриву Каховської ГЕС росіянами 6 червня провели вже більше тисячі досліджень води.

Наразі на територіях, підтоплених внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС, а також в інших областях України, холери не виявлено. Про це заявив заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, повідомляє пресслужба уряду в вівторок, 13 червня.

Зазначається, що результати досліджень зразків, взятих як з об'єктів навколишнього середовища, так і від пацієнтів з ознаками гострої кишкової інфекції - негативні.


"Офіційно. В Україні не виявлено випадків холери! Дійсно, на підтоплених територіях внаслідок руйнування Каховської ГЕС існують ризики погіршення ситуації по інфекційним захворюванням, зокрема і холери", - сказав Кузін.



Лабораторні дослідження питної води здійснюються усіма відомствами і службами. З моменту підриву Каховської ГЕС окупантами 6 червня таких перевірок провели вже більше тисячі.

Протиепідемічною службою в Херсонській області сформовано 32 моніторингових точки дослідження питної води та окрему точку для моніторингу з поверхневих водойм.

 

Наразі в поверхневих водоймах зафіксовано перевищення мікробіологічних показників, тому купатися чи використовувати таку воду для обробки харчових продуктів не можна. Окрім цього, категорично заборонено виловлювати та вживати рибу із забруднених водойм.

Також в постраждалих областях сформовано запас таблеток для дезінфекції питної води, яких вистачить щонайменше на кілька місяців. В наявності діагностичні засоби (ПЛР та швидкі) тести для діагностики холери.