У скандалі навколо професорки Львівської політехніки Ірини Фаріон Міністерство освіти та науки України підтримало студентів, які вимагають припинити співпрацю із людьми, які не поважають українських захисників. Про це йдеться у відповіді МОН на запит “Суспільного” передає УНН.

"Міністерство підтримує вимоги студентів до ЗВО не співпрацювати із людьми, які не розділяють фундаментальні цінності, як-от гідність людини й повага до наших захисників та захисниць", — йдеться у відповіді на запит.

У міністерстві наголошують, що окрім освітньої функції університети мають завдання формувати особистість та світогляд студента. Тож, викладачі повинні не лише передавати знання молоді, а й виховувати повагу до фундаментальних цінностей, зокрема до українських захисників та захисниць.

Водночас у МОН пояснили, що виші самостійно призначають та звільняють з посади викладачів і працівників освіти.

Керівниця центру комунікацій Львівської політехніки Наталія Павлишин запевнила, що позиція закладу є незмінною. Так у заяві від 7 листопада вказано, що Львівська політехніка не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом.

Нагадаємо

5 листопада у програмі "Рандеву з Яніною Соколовою" філологиня Ірина Фаріон розкритикувала російськомовних українських військових, зокрема з Третьої штурмової бригади (створена на базі добровольчого формування "Азов"). Вона сказала, що не може назвати їх українцями.

Згодом Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до СБУ та Національної поліції України щодо негативних висловлювань та звинувачень стосовно військовослужбовців Збройних Сил України, які спілкуються мовами нацменшин.

Також колегія та профком студентів та аспірантів Львівської політехніки опублікувала реакцію на висловлювання Ірини Фаріон щодо російськомовних військовослужбовців. Студенти закликали правоохоронні органи звернути увагу на заяви Ірини Фаріон.