В України може бути план щодо постачання літаків F-16 влітку, а початок тренувальних місій може відбутися в серпні. Таку думку висловив Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю BBC, передає УНН.

«Це один з тих аргументів про які, безумовно, ми постійно розмовляємо, піднімаємо це питання. Ми тиснемо на партнерів, щоб ми могли отримати більше сучасної зброї. Літаки F-16 - це той дефіцит для нас. Тут я погоджуюсь, що є нерозуміння, непорозуміння - чому не можна такі процеси пришвидшити? Тут є і бюрократичні моменти, які я не можу і не хочу розуміти, тому що ми у війні, і нам потрібно все швидше», - сказав Зеленський.

Він зазначив, що безумовно, ціна - час, і це життя.

«Я вважаю, що в нас буде план щодо постачання літаків влітку. Я вважаю, що у нас розпочнеться тренувальний період також влітку. Ми авжеж будемо тиснути і пришвидшувати дати. Мені здається, що це може бути серпень, хоча і не з усіма країнами. Це буде початок тренувальних місій. І після початку тренування, будемо вірити, що за шість-сім місяців ми будемо мати перші літаки», - розповів Зеленський.

Він додав, що безумовно, через п'ять-шість місяців Україна не будеммати той флот, який нам потрібен для захисту.

Голос Америки повідомляв, що ймовірно 24 українські льотчики почнуть своє навчання на американських винищувачах F-16 вже цього літа.

Головний операційний директор американської компанії, що виробляє оборонну техніку Lockheed Martin заявив, що компанія готова допомогти в навчанні українських пілотів і в технічній підтримці роботи винищувачів.