Президент України Володимир Зеленський поїде до Вільнюса, Литва, щоб зустрітися з лідерами НАТО на саміті військового альянсу, до якого його країна прагне приєднатися. Про це повідомляє Bloomberg, передає УНН.

Зеленський прибуде у середу, повідомляють джерела, знайомі із цим питанням. Речник Зеленського відмовився від коментарів.

Зустріч у Вільнюсі відбувається в ключовий момент, коли війна росії в Україні наближається до позначки 18 місяців. НАТО має на меті постачати Києву нові боєприпаси, включно з касетними бомбами, наданими США, та оцінити вплив перерваного минулого місяця заколоту групи вагнера проти керівництва росії.

Зеленський закликав НАТО надіслати чіткі сигнали на підтримку членства після заяви 15-річної давнини про те, що Україна врешті-решт приєднається. Він заявив, що хоче, щоб членство в НАТО почалося після закінчення війни.

Президент США Джо Байден заявив, що Україна «не готова до членства в НАТО», попередивши в інтерв’ю CNN, що гарантії безпеки альянсу за статтею 5 можуть втягнути її у війну з росією. Він неодноразово заявляв, що США не мають наміру воювати з росією.

На дводенному саміті НАТО у вівторок і середу члени військового альянсу мають намір викласти чіткий шлях для Києва, до якого врешті-решт приєднається. Очікується, що 31 країна НАТО пообіцяє довгострокову підтримку, спрямовану на поглиблення зв’язків без негайного прийняття України до членства.