Завдяки верифікованим акаунтам соціальної мережі Twitter (так звані акаунти з синьому галочкою, або ж Twitter Blue) зловмисники отримали можливість розповсюджувати неправдиві та оманливі пости про війну в Україні на багатомільйонну аудиторію, пише УНН з посиланням на ВВС.

Після того, як Ілон Маск, який є власником Twitter, дав можливість за гроші придбати верифікацію для аккаунту (для отримання статусу Twitter Blue треба заплатити 8 доларів на місяць, з’явилася маса акаунтів, які поширюють фейки про Україну, зазначає видання.

Ключовою відзнакою акаунтів з верифікацією Twitter Blue від звичайних акаунтів є те, що їх дописи показують не лише користувачам, які підписані на акаунт, або ж чиї друзі взаємодіяли з конкретним дописом, а й багатьом іншим користувачам соцмережі. Тобто Twitter просуває дописи акаунтів, які придбали собі верифікацію.

Журналісти ВВС перевірили кілька фейків про Україну, які останнім часом активно обговорювались в твітері і з’ясували, що першоджерела усіх них були саме такі верифіковані акаунти.

Для прикладу ВВС приводить низку фейків, які активно тиражувалися у твітері