Глава ООН з прав людини Волкер Тюрк відхилив заяви росії, що українські військовополонені, які загинули в Оленівці, були вбиті українським ударом HIMARS, передає УНН.

“Хоча точні обставини інциденту в ніч з 28 на 29 липня 2022 року залишаються нез’ясованими, наявна інформація та наш аналіз дозволяють Управлінню зробити висновок, що він (удар - ред.) не був спричинений ракетою HIMARS", – повідомив Волкер Тюрк.

Також зазначається, що росія не надала гарантій щодо безпечного доступу, але ООН, незважаючи на це, продовжить стежити за інцидентом.

“Військовополонені, які отримали поранення або загинули в Оленівці, та члени їхніх сімей заслуговують на те, щоб була відома правда, а винні в порушеннях міжнародного права понесли відповідальність”, – прокоментував глава ООН з прав людини.

Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що ООН не хоче шукати прямих механізмів впливу на росію. Місія щодо розслідування подій в Оленівці жодного разу не зустрілася з українським омбудсменом, щоб отримати матеріали щодо вибуху в колонії.