У Молдові закрили кілька центрів розміщення для українських біженців, оскільки скорочено видатки на їх утримання. Про це повідомив міністр праці та соціального захисту населення Молдови Олексій Бузу, передає УНН з посиланням на Radio Moldova.

“Жоден біженець не буде викинутий на вулицю без альтернативи. Ці центри тимчасові, у нас є ситуації, коли ними керують люди, які не мають необхідної підготовки, тому що вони були створені в кризовій ситуації”, — зазначив Бузу.

За словами урядовця, “залежно від можливостей центру і кількості людей, які перебувають у ньому”, Молдова приходить “із пропозицією здійснити перехід до общинного житла”.

Центр розрахований, наприклад, на 200 осіб, а в ньому перебуває 60 біженців, то не можна скорочувати певні витрати тільки через зменшення місткості, особливо в холодну пору року, коли доводиться опалювати все приміщення".

Міністр нагадав, що наразі мережа центрів тимчасового розміщення в Молдові, утримується коштом партнерів з розвитку, тоді як інші види витрат, які переважно стосуються медичної допомоги, покриваються з держбюджету.

Станом на сьогодні близько 65 000 українців перебувають у Молдові нелегально, оскільки вони перевищили термін у 90 днів, протягом якого можна було жити у країні без додаткових документів.

Тим, хто перевищив цей термін, необхідно звернутися до бюро з міграції та притулку для оформлення посвідки на проживання, щоб держава могла забезпечити їм соцзахист.

Підтвердження особи та місця проживання в Молдові є обов’язковим.

Згідно з офіційними даними, в країні зараз тимчасово проживають близько 100 000 українських біженців, з яких 65 000 перевищили термін перебування у 90 днів.