Екс-президент називав систему правосуддя "сфальсифікованою", заявляв, що "суддя ненавидить Трампа", а прокурори - є "командою головорізів".

Колишньому президенту Дональду Трампу заборонили робити публічні заяви щодо співробітників суду та свідків, які беруть участь у кримінальній справі, де Трампа звинувачують у підбурюванні насильницького нападу на Капітолій. Відповідне рішення у понеділок, 16 жовтня, ухвалила Федеральна суддя Таня Чуткан, передає Голос Америки.

Вона заявила, що не дозволить Трампу, який не визнав себе винним у справі, "розпочати досудову наклепницьку кампанію" проти людей, причетних до справи.

Наказ судді забороняє Трампу та його адвокатам у справі чинити нападки особисто на спеціального прокурора Джека Сміта, прокурорів, які працюють з ним, і працівників суду. За наказом Трампу також заборонено обговорювати потенційних свідків тією мірою, якою це стосується їхніх свідчень на суді.

"Жодній іншій кримінально обвинуваченій особі не було б дозволено це робити, і я не дозволю такого і в цьому випадку", - зазначила Чуткан.

Зазначається, що заборону було ініційовано спеціальним прокурором Джеком Смітом, який вважає, що "провокаційні публічні заяви" Трампа і його нападки в соціальних мережах на свідків та інших осіб, пов’язаних з розглядом справи, підривають довіру суспільства до судової системи й можуть вплинути на суд присяжних.

Також Сміт і його команда стверджували, що Трамп свідомий того, що його "провокаційні" зауваження - називати систему правосуддя "сфальсифікованою", називати суддю Чуткан "суддею, яка ненавидить Трампа", а прокурорів - "командою головорізів" - можуть спонукати його прихильників до погроз і переслідувань тих, кого критикує Трамп.

Водночас, додають ЗМІ, Трампу не заборонили загалом зневажливо висловлюватися про адміністрацію Байдена, Міністерство юстиції США та проведення суду у Вашингтоні, а також стверджувати, що справа є політично мотивованою.

Своєю чергою Трамп і його адвокати вважають таку заборону посяганням на його свободу слова у ключовий момент кампанії за отримання номінації від Республіканської партії на виборах 2024 року на пост президента США, в якій Трамп наразі є лідером серед республіканців.

Раніше суддя в іншій справі проти Трампа, яка стосується можливого шахрайства у його сімейному бізнесі в Нью-Йорку, вже видала наказ про заборону Трампу обговорювати персонал суду після того, як він критикував у соцмережах службовця суду.