Північна Корея запустила балістичну ракету малої дальності у бік вод біля свого західного узбережжя, заявили військові Сеула. Про це інформує Associated Press, передає УНН.

Запуск відбувся в той час, коли Сполучені Штати та Південна Корея готуються провести наступного тижня свої найбільші за останні роки спільні військові навчання, щоб протистояти загрозі ядерного арсеналу Північної Кореї, який лідер Кім Чен Ин агресивно розширював останніми роками, незважаючи на економічну ізоляцію своєї країни, що поглиблюється.

Об'єднаний комітет начальників штабів Півдня заявив, що ракета була випущена близько 18.20 з району недалеко від західного прибережного міста Нампо.

Об'єднаний комітет начальників штабів заявив, що південнокорейські військові посилили спостереження за діями Північної Кореї, зберігаючи при цьому повну готовність у тісній співпраці зі своїм союзником США.

Командування США в Індо-Тихоокеанському регіоні заявило, що пуск не становив «безпосередньої загрози персоналу чи території США або нашим союзникам», але все ж таки підкреслив дестабілізуючий вплив ядерної та ракетної програми Північної Кореї.

Запуск відбувся після того, як сестра Кіма попередила у вівторок, що її країна готова здійснити «швидкі, пригнічуючі дії» проти Сполучених Штатів і Південної Кореї, оскільки союзники розширюють свою військову підготовку.

Після рекордного 2022 року в галузі випробувань ракет Північна Корея проводить додаткові демонстрації зброї і у 2023 році, включаючи випробувальні пуски міжконтинентальної балістичної ракети, ракет малої дальності та системи крилатих ракет великої дальності в останні тижні.

Експерти кажуть, що Північна Корея з її ескалацією випробувань та погроз намагається заявити про свою здатність завдати ядерних ударів по Південній Кореї та материковій частині США. Аналітики кажуть, що Кім, який вважає свій ядерний арсенал найнадійнішою гарантією виживання, намагається змусити Сполучені Штати визнати Північ як ядерну державу і хоче вести переговори про вкрай необхідні економічні поступки з позиції сили.

Дипломатія між США і Північною Кореєю зупинилася з 2019 року через розбіжності з приводу ослаблення санкцій США проти Півночі.

Минулого тижня південнокорейські та американські військові оголосили, що 13-23 березня проведуть комп'ютерні командно-штабні навчання та відновлять свої найбільші весняні польові навчання, які востаннє проводились у 2018 році.