Північна Корея страчує людей за наркотики, поширення південнокорейських ЗМІ та релігійну діяльність, йдеться у звіті Сеула. Про це УНН пише з посиланням на Reuters.

Міністерство об'єднання Південної Кореї, яке займається міжкорейськими справами, заснувало 450-сторінковий звіт на свідченнях, зібраних з 2017 по 2022 рік від більш ніж 500 північнокорейців, які втекли зі своєї батьківщини.

"Право громадян Північної Кореї на життя, мабуть, перебуває під серйозною загрозою", - йдеться у звіті міністерства.

"Покарання широко застосовуються за дії, які не виправдовують страти, включаючи злочини, пов'язані з наркотиками, поширення південнокорейських відео, а також релігійну та забобонну діяльність".

У звіті докладно розповідається про порушення прав з боку держави в громадах, таборах для військовополонених та інших місцях, включаючи публічні страти, тортури та довільні арешти.

Міністерство повідомило, що в місцях тримання під вартою регулярно відбуваються смерті та тортури, а деякі люди були страчені без суду та слідства після того, як їх упіймали при спробі перетнути кордон.

Міністерство об'єднання за законом має проводити щорічну оцінку ситуації із правами Півночі.

Майже 34 тисячі північнокорейців влаштувалися в Південній Кореї, але кількість перебіжчиків різко скоротилася через посилення безпеки на кордоні.

Дані міністерства показали, що в 2021 році кількість прибуття з Північної Кореї досягла рекордно низького рівня, склавши всього 63 особи, на тлі зупинок через COVID-19, а в 2022 році сягнуло 67 осіб.

Президент Південної Кореї Юн Сук Йоль сказав, що звіт повинен краще інформувати міжнародне співтовариство про жахливі зловживання Півночі, заявивши, що Північна Корея "не заслуговує на ні копійку" економічної допомоги, поки вона переслідує свої ядерні амбіції.