Міжнародний союз електрозв’язку розглянув серію скарг від України та чотирьох країн Європейського Союзу - Франції, Нідерландів, Швеції та Люксембургу.

Міжнародний союз електрозв'язку ООН (МСЕ) просить Росію припинити втручання в роботу європейських супутникових систем, оскільки через це управління повітряним рухом знаходиться під загрозою. Про це у понеділок, 1 липня, повідомляє британський канал Sky News.

Як зазначає видання, минулого тижня Міжнародний союз електрозв'язку ООН розглянув низку скарг від України та чотирьох країн ЄС - Франції, Нідерландів, Швеції та Люксембургу - про ймовірні втручання РФ. Йдеться про випадки останніх місяців.

Стверджується, що сигнали GPS були заглушені, управління повітряним рухом скомпрометоване, а дитячі телеканали переривалися для показу жорстоких зображень війни в Україні.

МСЕ "висловив серйозну стурбованість з приводу використання сигналів для створення навмисних шкідливих перешкод".

Там додали, що перебої в роботі французької та шведської супутникових мереж "схоже, походять від наземних станцій, розташованих в районах Москви, Калінінграда і Павлівки".

МСЕ назвав ці інциденти "надзвичайно тривожними та неприйнятними" і попросив Росію негайно припинити їх.

Також Міжнародний союз електрозв'язку запропонував провести зустріч між Росією і постраждалими країнами.

Натомість Москва заперечує порушення правил МСЕ. Більне того, РФ поскаржилася на ймовірні супутникові перешкоди з боку країн НАТО.