Гребля була побудована таким чином, щоб протистояти практично будь-якому зовнішньому впливу. Підірвати її можна було лише зсередини - з технічного тунелю, який контролювали окупанти.

Найімовірніше гребля Каховської зруйнувалася внаслідок вибуху в технічному тунелі, який був розташований у бетонній основі споруди. Про це йдеться у розслідуванні The New York Times.

 

Зазначається, що потрапити до цього тунелю можна було з машинного залу, який перебував під контролем російських військових.

 

На підтвердження цієї версії видання наводить відео, опубліковане телеграм-каналом "Військовий інформатор" за кілька днів після руйнування греблі. Як звернули увагу журналісти, у місці, де було зруйновано греблю, не видно бетонної основи. Це може свідчити про те, що воно зазнало серйозних структурних ушкоджень.

 

При цьому експерти, з якими поговорили журналісти, вважають, що подібні пошкодження гребля не могли отримати ззовні. Зокрема інженер Ігор Стрілець, який працював в агентстві водних ресурсів України, підкреслив, що фундамент греблі був спроектований таким чином, щоб протистояти практично будь-якій зовнішній дії.

 

Тому, вважає Стрілець, єдиним поясненням руйнування бетонної основи греблі є саме вибух у технічному тунелі, через який гребля почала руйнуватися під тиском води.

 

З версією українського фахівця також погоджуються деякі американські експерти. "Якщо вам потрібно знищити греблю, то для цього буде потрібний потужний вибух. Тунель - ідеальне місце, щоб закласти вибухівку", - заявив Майкл Вест, інженер, який спеціалізується на питаннях безпеки гребель.