На Сумщині в річці Сейм фіксується погіршення якості води, ймовірне джерело забруднення - територія Росії.

Якість води в річці Десна на водозаборах Київської області відповідає санітарним нормам. За даними Міндовкілля, жодних перевищень за ключовими показниками, такими як пестициди, важкі метали та органічні сполуки, не виявлено. Про це інформує пресслужба Міндовкілля у четвер, 19 вересня.

Наразі якість води в річці Десна в районах водозаборів Київської області залишається в межах норми. Зокрема, у водозаборі Броварів зафіксовано хімічне споживання кисню на рівні 32,02 мг на кубічний дециметр, що лише трохи перевищує норматив у 30 мг. У Києві цей показник становить 20,76 мг на кубічний дециметр, а розчинений кисень - 6,02 мг, що також відповідає санітарним вимогам.

Перевищень за вмістом пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук та важких металів не зафіксовано. Загибелі риби немає, а показники амонійного азоту, нітритів та хлоридів відповідають нормам.

За даними Київводоканалу, навіть у разі забруднення, очисні споруди здатні впоратися з можливими викликами, тож якість питної води для населення не погіршиться.

Тоді як на Сумщині, в річці Сейм, фіксується погіршення якості води, ймовірне джерело забруднення - територія РФ. Найгірші показники біля сіл Пруди та Мутин, де споживання кисню становить понад 100 мг на кубічний дециметр. Проте на Чернігівщині ситуація покращується, більшість показників у нормі.

Якість води річки Десна в Чернігівській області теж покращується, усі показники відповідають санітарним нормам.