Експлуатаційний стан реакторів ЗАЕС залишається таким самим, як і попередніх тижнів, а саме чотири блоки перебувають у режимі холодної зупинки, а два — у гарячій. Про це написав гендиректор організації Рафаель Гроссі у звіті МАГАТЕ, передає УНН.

“Експлуатаційний стан реакторів ЗАЕС залишається таким самим, як і попередніх тижнів, а саме чотири блоки перебувають у режимі холодної зупинки, а два — у гарячій зупинці для подачі пари та тепла на станцію та прилегле місто Енергодар. Станція також продовжує отримувати електроенергію за межами майданчика, необхідну для основних функцій ядерної безпеки та захисту, від останньої діючої основної зовнішньої лінії електропередачі на 750 кіловольт (кВ) з однією доступною резервною лінією на 330 кВ. У разі відключення зовнішнього живлення всі 20 резервних дизельних генераторів майданчика готові забезпечити майданчик електроенергією, необхідною для всього обладнання, пов’язаного з ядерною безпекою. Проте електропостачання ЗАЕС із мережі залишається крихким”, — зазначив генеральний директор Гроссі.

Гендиректор МАГАТЕ також додав, що в основному водосховищі, яке утворює частину річки Дніпро, що забезпечує охолоджувальну воду для Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) в Україні, нещодавно відбулося зниження рівня води, що є ще одним свідченням того, як нинішній конфлікт у країні впливає на життєво важливу інфраструктуру з ядерної безпеки та захисту.

Група експертів МАГАТЕ, яка була присутня на майданчику найбільшої в Європі атомної електростанції (АЕС), розташованої на передньому краї активної зони бойових дій, повідомила, що рівень води в Каховському водосховищі знижується. Однак за проектом великий ставок-охолоджувач поруч із реакторними установками ЗАЕС знаходиться вище рівня Каховського водосховища.

“Попри те, що зниження рівня води не становить безпосередньої загрози для ядерної та фізичної безпеки, воно може стати джерелом занепокоєння, якщо йому дозволять тривати. Це ще раз показує численні потенційні ризики для цієї великої атомної станції під час війни і підкреслює, що ми ніколи не повинні заспокоюватися щодо її безпеки”, — сказав генеральний директор Гроссі.

“Останніми тижнями експерти МАГАТЕ чули звуки воєнного конфлікту, включно з артилерійськими обстрілами, з-за меж станції — одні здалеку, інші — ближче, і це триває, підкреслюючи необхідність зони ядерної безпеки та захисту навколо об’єкта”, — сказав генеральний директор Гроссі.

Генеральний директор сказав, що він продовжує свої консультації з Україною і російською федерацією з метою узгодження і введення такої зони найближчим часом. За його словами, хоча в цих обговореннях і було досягнуто деякого прогресу, він залишається занадто повільним, і від усіх сторін потрібні більш рішучі зусилля.

Генеральний директор також висловив постійну заклопотаність з приводу стресу, з яким стикається персонал ЗАЕС під час конфлікту, особливо у зв’язку з триваючим скороченням чисельності персоналу. Колектив місії МАГАТЕ було поінформовано про те, що, незважаючи на всі труднощі, на ЗАЕС, як і раніше, є достатній оперативний персонал для забезпечення безпечної експлуатації всіх блоків на поточному рівні функціонування станції. Агентству також відомо про повідомлення ЗМІ про вибух у місті Енергодар, де проживає велика частина персоналу ЗАЕС.

Постійні групи МАГАТЕ, дислоковані на Південно-Українській, Рівненській, Хмельницькій та Чорнобильській АЕС, продовжують надавати технічну допомогу та консультації, оцінюючи потреби станцій і повідомляючи про свої висновки до штаб-квартири у Відні. Розпочалася перша ротація співробітників МАГАТЕ на майданчиках. На Рівненську АЕС уже прибула нова бригада, найближчими днями на інші АЕС прибудуть інші.