Тимчасово окупована Запорізька атомна електростанція у ніч на 10 серпня втратила живлення з основної високовольтної лінії 750 кВ і опинилася на межі чергового блекауту, повідомили у четвер у ДП "НАЕК "Енергоатом", пише УНН.

"Тимчасово окупована Запорізька АЕС вночі 10 серпня втратила живлення з основної зовнішньої лінії електропередачі напругою 750 кВ. Після цього ЗАЕС довелося переключити на єдину доступну резервну лінію 330 кВ, відключення якої загрожує втратою зовнішнього живлення (блекаут)", - повідомили в Енергоатомі у Telegram.

У разі цього сценарію, як вказали у НАЕК, "головну загрозу ядерній та радіаційній безпеці несе перебування 4-го енергоблоку Запорізької АЕС у стані "гарячий зупин", який окупанти експлуатують з порушенням умов ліцензії на експлуатацію реакторних установок АЕС українського регулятора (Держатомрегулювання)".

Як зазначив тво виконавчого директора ДП "НАЕК "Енергоатом" Тарас Ткач, у разі повної втрати зовнішнього живлення відбудеться відключення головних циркуляційних насосів станції і енергоблок перейде в режим "природної циркуляції": "У цьому випадку необхідно терміново "розхолидити" його за умов відсутності охолоджуючих насосів".

Такий режим важкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом, і він може призвести до відмови основного обладнання енергоблока, пояснили у НАЕК.

"Наголошуємо: подальша окупація ЗАЕС росією, керування станцією нелегітимним та непідготовленим рашистським керівництвом, яке не несе ніякої відповідальності за ядерну і радіаційну безпеку об'єкта, постійно наближає ЗАЕС до катастрофи. Саме тому Запорізьку АЕС необхідно негайно повернути під повний контроль законного оператора – НАЕК "Енергоатом", із подальшим приведенням станції до нормального режиму експлуатації й поновленням ядерної та радіаційної безпеки об'єкта. Для цього необхідні термінові дії всієї міжнародної спільноти! Ядерний тероризм рф має бути негайно зупинений, а загарбники повинні покинути територію станції та її міста-супутника Енергодара!" - підкреслили в Енергоатомі.