Енергетики просять українців перенести використання потужної техніки з вечірніх годин на ніч та день, щоб зменшити навантаження в енергосистемі.

У понеділок Україна використала аварійну допомогу з Румунії та Польщі для підтримки балансу у енергосистемі. Про це повідомляє Укренерго у вівторок, 13 червня.

"Вчора для підтримки балансу між споживанням та виробництвом електроенергії використовувалась аварійна допомога з Румунії та Польщі. Загальний обсяг допомоги склав 1600 МВт-год", – йдеться у повідомленні.

На сьогодні заплановано імпорт електроенергії із Словаччини 10-50 МВт. У вечірні години імпорт та експорт будуть відсутні.

Зазначено, що наразі обсягів електроенергії, виробленої електростанціями всіх видів, достатньо для покриття потреб споживачів в Україні. Але гідроелектростанції працюють зі зниженою потужністю, щоб зменшити наслідки підриву росіянами Каховської ГЕС. Також триває літня ремонтна кампанія на енергоблоках теплових та атомних електростанцій.

"Тому просимо перенести використання потужної техніки з вечірніх годин на ніч та день, щоб зменшити навантаження в енергосистемі та полегшити її балансування", – звернулися енергетики до українців.

В зоні руйнування Каховської ГЕС рівень води поступово знижується, але доступ ремонтних бригад до мереж все ще дуже обмежений. В Херсонській області станом на ранок залишаються знеструмленими понад 40 тис. споживачів, у  Миколаївській області – понад 2 тис.

Під час нового нічного ракетного обстрілу були пошкоджені мережі обленерго на Дніпропетровщині: тривають аварійно-відновлювальні роботи, на ранок відключеними залишаються близько 6 тис. споживачів. Також є нові пошкодження на Донеччині, Сумщини,  Харківщини та Чернігівщини.

Разом з тим у Донецькій області за добу бригади обленерго відновили енергопостачання понад 7 тис. споживачів, які були знеструмлені через бойові дії. Відновлено енергопостачання понад 1 тис. на Сумщині.