Морським коридором уже зайшли в порти України близько 80 суден і приблизно 60 вийшли, зазначив Дмитро Плетенчук.

Тимчасовий коридор у Чорному морі поступово перетворився з експортного на експортно-імпортний. Експорт морем наближається до 1,5 млн тонн і зростатиме. Про це сказав речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук в ефірі телеканалу Freeдом у четвер, 2 липня.

Він підкреслив той факт, що "морський зерновий коридор працює".

"Ми вважаємо, що кількість суден збільшуватиметься… Тобто найсміливіші пішли, незалежно від того, що були досить високі ставки зі страхування – близько 5% від вартості судна вантажу, наскільки мені відомо. Знайшлися сміливці, які пішли першими", – сказав речник ВМС.

За його даними, морським коридором уже зайшли в порти України понад 70 суден, "думаю, вже ближче до 80", і близько 60 вийшли.

"Це сприяло значному зниженню страхових ставок. Крім того, цей канал уже перетворився не лише на експортний, а й на експортно-імпортний, що теж важливо", – вказав Плетенчук.

Він наголосив, що ВМС докладають максимум зусиль для безпеки морського коридору.

"Звичайно, росіянам це дуже не подобається. Звичайно, їм це стоїть поперек горла, те, що обійшлося без них, те, що вони не можуть "обілечувати", ось є таке слово у росіян. І ось це саме те, на чому вони звикли грати, той геополітичний інструмент, який їм був дуже зручний у морі", – пояснив він і запевнив, що ВМС робитимуть усе можливе для розширення цього каналу.

За його інформацією, експорт морським зерновим каналом наближається до позначки в 1,5 млн тонн. "Це досить багато вже", – резюмував речник.