У 2023 році були відвантажені 36 мільйонів метричних тонн зерна, що на 50% більше, ніж у попередньому році.

Чорноморський порт Констанца, що у Румунії, зафіксував найвищий експорт зерна в 2023 році завдяки різкому зростанню поставок з України та інфраструктурним проєктам, які фінансуються Європейським Союзом. Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, торік були відвантажені 36 мільйонів метричних тонн зерна, що на 50% більше, ніж у попередньому році.

Українське зерно становило приблизно 40% від загального обсягу або 14 млн т порівняно з 13 млн т наприкінці листопада і з 8,6 млн т за весь 2022 рік.

Як відомо, Україна є одним з найбільших світових експортерів зерна і Констанца стала найбільшим альтернативним експортним маршрутом для Києва після повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року.

У липні обсяги транзиту скоротилися, через те, що Росія почала неодноразово завдавати ударів по річкових портах, розташованих по той бік Дунаю від Румунії.

У серпні Україна створила судноплавний коридор зі своїх портів, який охоплює західне узбережжя Чорного моря поблизу Румунії та Болгарії, невдовзі після того, як РФ вийшла з угоди про експорт зерна.

Повідомляється, що Румунія планує збільшити свої транзитні потужності для українського збіжжя до чотирьох млн тонн на місяць і наразі модернізує залізничну та автомобільну інфраструктуру в порту та навколо нього.

За даними адміністрації порту, сума інвестиційних проєктів, які фінансує ЄС в Констанці й навколо неї, становить 546,8 млн євро (598,47 млн дол. США). Інші проєкти вартістю 218 млн євро перебувають на стадії розгляду.