Командувач Східного напрямку генерал-полковник Олександр Сирський розповів про напругу і труднощі боротьби в той час, як москва останніми днями розпочала власні наступальні дії. Він вперше підтвердив, що основні сили наступального резерву ще не залучені в бою, заявивши: "Все ще попереду", пише УНН з посиланням на The Guardian.

За словами генерал-полковника, світ хоче досягти великої перемоги миттєво і відразу. Україна теж хоче, але необхідно набратись терпіння, адже цей процес займе деякий час, тому що з обох боків зосереджено багато сил, техніки та інженерних перешкод.

"Хочу сказати, що наші основні сили ще не залучені в бойових діях, і ми зараз шукаємо, промацуємо слабкі місця в обороні противника. Все ще попереду", - підкреслив Сирський.

росія почала наступальні дії в кількох місцях, включаючи Куп'янськ на північному сході Харківської області та Лиман на сході. За словами Сирського, у Серебрянському лісі поблизу Бахмута Донецької області точилися "запеклі бої", причому росія перекинула ключові сили з півдня.

"Це важко, напружено. росіяни намагаються перехопити ініціативу. Отже, ситуація дійсно складна", - сказав він про військову ситуацію на сході. 

І додав, що не можна недооцінювати ворога, який передбачав і продовжує передбачати найнебезпечніші напрямки українських пересувань, будуючи там потужну оборону, "яку досить важко прорвати". Однак зауважив, що бойовий дух, вишкіл і підготовка ЗСУ дають йому впевненість у тому, що пролом буде знайдений і використаний українськими силами.

"Одним словом, це безперервний "процес". Кожен робить свої висновки, і ніхто не хоче бути обдуреним двічі", - зазначив Сирський.

Український генеральний штаб зібрав 12 нових бригад для довгоочікуваного контрнаступу, дев'ять з яких були оснащені союзниками по НАТО. Вважається, що лише три з них були готові до бою. Генерал зауважив, що його не зупиняє чисельна перевага російських військ на українській території, яких, за оцінками, 400 000 чоловік.

"Я ніколи не воював проти меншої кількості ворога, вони завжди переважали нас", - сказав він, додавши, що не став би без потреби наражати на небезпеку життя українців.

Командувач Східного напрямку, місцеперебування якого не розголошується з міркувань безпеки, наголосив, що пишається тим, що потрапив до російського розстрільного списку, оскільки це відвертає увагу від нападів на його солдатів.

"На жаль, на війні, особливо такої високої інтенсивності, втрати неминучі. Вони неминуче будуть. Тут питання у співвідношенні втрат, яких ви зазнаєте, до втрат ворога. Це дійсно відображає вашу ефективність як військового лідера", - пояснив генерал.