Псевдокерівництво Запорізької АЕС видало розпорядження перевести четвертий енергоблок на ЗАЕС у стан «гарячого зупину». У цьому випадку два енергоблоки ЗАЕС будуть у стані «гарячого зупину», що може призвести до аварійної ситуації. Про це повідомляє УНН із посилання на пресслужбу Енергоатома.

"Псевдокерівник станції юрій чернічук вже видав відповідне розпорядження. При цьому, загарбники свідомо не виконують рішення українського регулятора та не виводять енергоблок №5 у «холодний зупин». А отже, у разі функціонування двох енергоблоків у стані «гарячого зупину» – на станції є реальна загроза настання аварійної ситуації», - йдеться у повідомленні.

Зазначаться, що враховуючи підрив росіянами дамби на Херсонщині, Каховське водосховище зневоднене, а отже – при запуску більшої кількості енергоблоків у роботу, водопостачання для охолодження реакторів може бути недостатньо.

На зараз п’ять енергоблоків електростанції перебувають у холодному стані і один у гарячому. Протягом чотирьох місяці живлення було забезпечено від єдиної лінії, що залишалася підконтрольна українській енергосистемі, а три дні тому вдалося під’єднатися до резервної лінії в 330 кіловольтів.