Knauf та WKB Systems поставляють будівельні матеріали окупантам. Менеджери цих компаній пов'язані з Росією.

Німецькі компанії допомагають російському окупаційному режиму проводити будівництво в окупованому Маріуполі. Про це з посиланям на розсілждування телеканалу ARD повідомляє німецьке видання Tagesschau.

Німецькі журналісти мають свідчення й докази у вигляді фотографій та відео, що компанії Knauf та WKB Systems будують об'єкти в цьому місті.

Мова, зокрема, про знімки будівельного майданчика з мішками Knauf, офіційний дилер якої публічно рекламує, що він побудував проєкт житлового будинку зі своїх будівельних матеріалів за дорученням міноборони Росії.

Knauf є лідером у виробництві гіпсу й давно має бізнес у Росії. Її засновник Ніколаус Кнауф понад два десятиліття був почесним консулом РФ. Він зберіг цю посаду навіть після незаконної анексії Росією Криму, а в 2018 році все ще називав подальші санкції проти РФ "жахливими". У Росії все ще працює 4000 осіб, а компанія генерує мільярдні прибутки.

Розслідувачі виявили на численних будівельних майданчиках бетонні блоки, загорнуті в зелену плівку, на якій є напис WKB Systems GmbH. Основним акціонером компанії є підсанкційний російський олігарх Віктор Бударін, який використовував свою німецьку компанію як постачальника для будівельної галузі в Росії.

WKB Systems протягом кількох років постачала цілі установки для заводів з виробництва газобетонних блоків одній з російських компаній Бударіна – очевидно, тій самій, чию продукцію РФ використовує в Маріуполі.