Україна на початку червня поточного року від імені постраждалих держав передала Ірану повідомлення про вимоги у зв’язку зі збиттям літака МАУ та пропозиції провести черговий раунд переговорів у багатосторонньому форматі.

Водночас, Тегеран досі не надав згоди. Таку інформацію УНН отримав у відповідь на запит від Міністерства закордонних справ України.

“3 червня цього року Україна, від імені чотирьох постраждалих держав (Канади, Сполученого Королівства, Швеції та України), передала Ірану повідомлення про вимоги у зв’язку зі збиттям літака МАУ та пропозиції провести черговий раунд переговорів у багатосторонньому форматі. Станом на сьогодні Іран не надав згоду на його проведення”, — повідомили в пресслужбі МЗС.

“Ми продовжуємо докладати спільних зусиль, щоб переконати Іран сісти за стіл переговорів. У разі незгоди Ірану, ми не відкидаємо можливість використати механізми вирішення спорів, передбачені міжнародно-правовими інструментами”, — підкреслюють дипломати.

Не виключено, що під “механізмами вирішення спорів” дипломати мають на увазі звернення до міжнародних арбітражів, зокрема Міжнародного суду ООН. Принаймні, розмови про це Україна веде ще з минулого року.

У своїй заяві від 22 листопада МЗС України повідомило, зокрема, що запити про міжнародну правову допомогу у кримінальному провадженні, направлені українською стороною до компетентних органів Ісламської Республіки Іран, не виконано в повному обсязі, запитувані документи та інформація не надані іранською стороною.

УНН поцікавився також, про які саме документи та інформацію йдеться та коли були направлені відповідні запити.

“Відповідно до положень Договору між Україною та Ісламською Республікою Іран про правові відносини та правову допомогу в цивільних і кримінальних справах від 11.05.2004 р. та КПК України, у ході досудового розслідування кримінального провадження Офісом Генерального прокурора скеровано до компетентних органів Ісламської Республіки Іран декілька запитів про надання правової допомоги. Станом на сьогодні, Іран не надав на них відповіді, або надав частково”, — повідомили в МЗС.

Що стосується змісту запитів, у відомстві порадили звернутися до Офісу Генерального прокурора.

У неділю, 21 листопада, іранський військовий суд розпочав слухання у справі про збиття українського пасажирського літака у 2020 році, у результаті якого загинули 176 людей.

Міністерство закордонних справ України після цього повідомило, що взяло до відома інформацію про початок слухань у військовому суді Ірану щодо збиття літака Міжнародних авіаліній України рейсу PS752. Також стало відомо, що на перше засідання запросили посла України.

Пізніше з заявою виступила Міжнародна група з координації допомоги жертвам рейсу PS752. Так, зокрема, міністри, які представляють Канаду, Швецію, Україну та Сполучене Королівство, повідомили, що Ісламська Республіка Іран не прийняла пропозиції зустрітися 22 листопада для проведення переговорів щодо репарацій за збиття рейсу PS752.

Рейс PS752 Тегеран — Київ (літак Boeing 737-800) Міжнародних авіаліній України зазнав аварії невдовзі після вильоту з аеропорту Тегерана 8 січня 2020 року. Загинули 176 людей: громадяни Ірану, України, Канади, Великої Британії, Німеччини, Швеції та Афганістану. Іранські війська 11 січня 2020 року заявили, що український Boeing був збитий випадково, провиною став людський фактор: літак пролітав поряд із військовим об’єктом Ірану і був прийнятий за “ворожу ціль”.

Зазначимо, що Організація цивільної авіації Ірану в підсумковому звіті назвала причиною аварії українського літака на околицях Тегерана в січні 2020 року помилку оператора системи ППО. Україна назвала цей звіт “збірником маніпуляцій”.