Жодна з родин громадян України, що загинули внаслідок катастрофи літака МАУ у небі над Тегераном, поки не зверталася за компенсацією у 150 тис. доларів до іранських компетентних органів.

Про це в інтерв’ю УНН повідомив посол Ісламської Республики Іран в Україні Манучехр Мораді.

“Відносно того, яка кількість родин отримала зазначену суму, у мене немає точних даних, оскільки цей процес триває, проте мені відомо, що дехто отримав цю суму. Стосовно українських родин, жодна з них поки не зверталася”, - сказав посол.

Дипломат зазначив, що урядом країни було визначено суму в розмірі 150 тис. доларів керуючись принципом доброї волі та правилом ex gratia, тобто, милосердного ставлення до родин жертв.

З його слів, при Міністерстві шляхів та міського розвитку країни створено штаб, який є відповідальним за виплати родинам загиблих, без урахування їхнього громадянства.

До других роковин трагедії влада Ірану заявила, що країна почала виплачувати компенсації сім'ям загиблих в катастрофі літака МАУ під Тегераном два роки тому.

Повідомлялось, що 150 тисяч доларів було перерахована деяким сім'ям загиблих, а для інших процес виплати компенсації вже розпочався.

У той же час у МЗС України заявили, що Іран не пропонував Україні компенсацію за збиття літака МАУ.

Що передувало

6 січня Міжнародна група з координації та допомоги жертвам катастрофи рейсу PS752 заявила про те, що Іран не бачить потреби вести переговори з нею.

“Незважаючи на наші зусилля за останні два роки та численні спроби вирішити це питання шляхом переговорів, Міжнародна група визначила, що всі подальші спроби переконати Іран і вступити в переговори є марними. Міжнародна група наразі зосередиться на подальших діях для вирішення цього питання у відповідності до норм міжнародного права”, - йдеться в заяві.

Катастрофа літака МАУ в Ірані

Більше 17 місяців тому Корпус вартових ісламської революції Ірану збив в небі над Тегераном рейс 752 авіакомпанії МАУ двома ракетами класу "земля-повітря", в результаті чого загинули всі 176 пасажирів, в тому числі 138 осіб, пов'язаних з Канадою.

Протягом трьох днів після знищення літака Іран заперечував свою відповідальність. Тільки після того, як по всьому світу були зібрані докази, іранські офіційні особи заявили, що їхні військові "помилково" збили пасажирський літак.

У лічені дні місце аварії було знесено бульдозером. Сім'ї стверджують, що обручки, гаманці і багаж жертв були вкрадені.

Офіційні особи режиму заборонили сім'ям планувати власні похорони.
Іранській владі знадобилося шість місяців, щоб завантажити і проаналізувати реєстратори польотних даних літака, а Канаді не надали доступ до цих даних. За останній рік сім'ї жертв в Канаді повідомляли про переслідування, погрози і залякування з боку підозрілих осіб.