Іранська сторона приховує імена й посади обвинувачених осіб у справі щодо збиття літака Міжнародних Авіаліній України PS752. Про це повідомив заступник Генерального прокурора Максим Якубовський, передає УНН з посиланням на ОГП.

Повідомляється, що за два роки у кримінальному провадженні щодо збиття літака відправлено 26 міжнародних запитів до іноземних країн. При цьому Іран продовжує фактично ігнорувати українські запити про міжнародну правову допомогу.

Заступник Генпрокурора повідомив, що нещодавно іранська сторона знову порушила досягнуті домовленості під час третього раунду міждержавних переговорів, який відбувся в червні 2021 року. Зокрема, не виконана обіцянка надати можливість ознайомитися українським прокурорам з матеріалами іранської кримінальної справи, яку вже відправили до суду.

“Ретельно приховуються імена і посади обвинувачених осіб та дії, які інкримінуються кожному з них. Втім, я хочу запевнити, що ми рухаємося вперед у нашому кримінальному провадженні. І ми не єдині у цій боротьбі за справедливість. Канада, Великобританія та Швеція є надійними нашими партнерами як у міжурядовому процесі, так і у кримінальному блоці питань”, — зауважив Якубовський.

Також повідомляється, що в рамках кримінального провадження досліджено 8 звітів, підготовлених представниками іноземних країн та організацій: 4 — іранських, 3 — канадських та 1 — спеціального доповідача ООН.

Начальник Департаменту Офісу Генпрокурора Юрій Рудь зазначив, що в рамках розслідування в якості свідків допитано понад 50 осіб, проведено більше 100 оглядів фото та відеоматеріалів, проведено із залученням спеціалістів слідчий експеримент, триває комплексна комісійна криміналістична експертиза.

21 листопада іранський військовий суд розпочав слухання у справі про збиття українського пасажирського літака у 2020 році, у результаті якого загинули 176 людей.

Міністерство закордонних справ України після цього повідомило, що взяло до відома інформацію про початок слухань у військовому суді Ірану щодо збиття літака Міжнародних авіаліній України рейсу PS752. Також стало відомо, що на перше засідання запросили посла України.

Пізніше з заявою виступила Міжнародна група з координації допомоги жертвам рейсу PS752. Так, зокрема, міністри, які представляють Канаду, Швецію, Україну та Сполучене Королівство, повідомили, що Ісламська Республіка Іран не прийняла пропозиції зустрітися 22 листопада для проведення переговорів щодо репарацій за збиття рейсу PS752.

Рейс PS752 Тегеран — Київ (літак Boeing 737-800) Міжнародних авіаліній України зазнав аварії невдовзі після вильоту з аеропорту Тегерана 8 січня 2020 року. Загинули 176 людей: громадяни Ірану, України, Канади, Великої Британії, Німеччини, Швеції та Афганістану. Іранські війська 11 січня 2020 року заявили, що український Boeing був збитий випадково, провиною став людський фактор: літак пролітав поряд із військовим об’єктом Ірану і був прийнятий за “ворожу ціль”.

Організація цивільної авіації Ірану в підсумковому звіті назвала причиною аварії українського літака на околицях Тегерана в січні 2020 року помилку оператора системи ППО. Україна назвала цей звіт “збірником маніпуляцій”.